Vesuvius en Pompeii
Blijf op de hoogte en volg Sjaak, Ina, Senna en Roan
02 November 2021 | Italië, Napels
De wekkers staan om 6.30 uur. We pakken de laatste spullen in en ontbijten. Om 7.30 uur worden we opgehaald door onze taxi. Hij is stipt op tijd. We laden alle tassen in. Dan komt het grote avontuur. Hoe krijg je 4 Nederlanders op de achterbank van een Berlingo? Sjaan, Sjaak, Karin en Ina op de achterbank van een Berlingo. Dus uitademen, duren dicht en dan zitten we. Gelukkig is het maar een kort ritje van ongeveer 10 minuten. We worden voor de deur van de parkeergarage afgezet. Met de lift naar de 4e verdieping en daar staat onze bus. Het is een avontuur om buiten te komen. Allerlei smalle doorsteekjes en dan staan we buiten. We rijden vlotjes Napels uit richting de Vesuvius. We kronkelen via een bergweg naar boven. We beginnen met zon en we eindigen in de mist. We komen om 8.30 uur boven aan. We besluiten een shuttle te nemen richting de top. Onderweg zien we nog dat er een bus van de weg is geraakt. Die wordt naar boven getakeld. Daarboven moeten we even nog even wachten omdat de hekken nog niet open zijn. Dat gebeurt om 9 uur en na het scannen van de QR code mogen we aan de klim beginnen. Die is heel steil. Het is ongeveer 1 km en we stijgen ongeveer 300 meter. Na 20 min komen we bij een winkeltje uit. Als iedereen boven is krijgen we uitleg over de Vesuvius. We lopen nog wat verder naar boven. We kijken in de krater. Die is 660m breed en 330m diep. We kunnen ongeveer 5 meter diep kijken, zo mistig is het. We kopen nog een souvenir en gaan dan weer terug naar beneden. Dat gaat wat vlotter dan omhoog. Als we bij het startpunt van de wandeling aankomen komt net de takelwagen met de bus aanrijden die van de weg geraakt was. We moeten even op de shuttle wachten om terug naar beneden te kunnen omdat de bus de weg verspert. Rond 11 uur zijn we weer bij de auto. Daar drinken we thee en koffie en gaan dan de berg af. We rijden in een half uur naar Pompeii. We vinden een parkeerplaats vlak bij de ingang van Pompeii. Onderweg naar de ingang worden we aangesproken door een heer voor een gratis plattegrond. Daar besluiten we om audioguides te nemen. Dan weten we wat we zien. Bij de ingang eerst door de securitycheck. Het is net een vliegveld. Een stukje verder de kaartjescontrole en dan zijn we binnen. Pompeii blijkt heel groot te zijn. En er valt veel te bekijken. Van paleizen tot tempels. Van theaters tot woonhuizen. Van mooie poorten tot mooie straten. Er wordt nog steeds volop gerestaureerd. Zo gaaf dat je in de stenen op straat de hroeven kunt zien van de koetsen. Om half 5 hebben we de hoogtepunten gezien en wandelen we richting de uitgang. We leveren de audioguides in en lopen terug naar de auto. Daar drinken we wat en rijden dan door naar ons volgende appartement. Dat ligt ol een half uur rijden. We rijden weer richting Tyrreense zee. We moeten naar een pizzeria rijden en dan komt de eigenaar ons halen. We moeten onze bus parkeren (deze kan niet door de smalle straatjes) en hij neemt Sjaan, Karin en de bagage mee. Sjaak, Tim en Ina gaan te voet. Na een beetje verdwaald te zijn is uiteindelijk iedereen bij het appartement. We installeren ons en lopen dan weer terug nasr de bus. We gaan op zoek naar een restaurant. We proberen eerst aan de kust, maar daar is alles gesloten. Dan maar in Equense proberen. Daar vinden we een pub waar we lekker eten. Na het eten weer terug de berg op en drinken buiten koffie en thee. De verslagen worden bijgewerkt, dan douchen en naar bed8