Sparta en Mystras
Blijf op de hoogte en volg Sjaak, Ina, Senna en Roan
04 Oktober 2022 | Griekenland, Mystrás
We zijn allemaal rond half 8 wakker. De mannen gaan om brood, de was wordt opgevouwen en we ontbijten lekker op het terras. Voor de laatste keer deze vakantie hebben we zeezicht. Kwart voor 9 lopen we naar beneden en laden de auto in. We gaan via weg 82 naar Sparta. Dat schijnt een erg mooie weg te zijn. Op Google maps zien we voornamelijk haarspeldbochten.
We wilden via weg 82 naar Sparta rijden. Na een aantal kilometers krijgen we een omleiding. We gaan van de 2 baansweg af en komen op een weggetje uit net 1 auto breed. We steigen en dalen er op los. De omgeving is prachtig. We rijden door een paar hele kleine dorpjes en komen gelukkig niet al te veel auto's tegen. De haarspeldbochten zijn niet te tellen.Na ruim een half uur komen we terug op weg 82. We slingeren er weer op los maar nu is de weg weer breder. Om 10.30 uur komen we aan in Sparta. We bekijken het beeld van Koning Leonidas. Hij ziet eruit zoals wij Spartanen voor ogen hebben. We kijken ook nog even rond bij het oude Sparta. Daar staat niet veel meer overeind. Het oude theater zijn ze aan het opgraven. Archeologen waren druk aan het werk. We wandelen terug naar de auto en rijden naar Mystras.
11.40 uur komen we aan bij de bovenstad van Mystras. We kopen kaartjes en lopen als eerste naar de citadel. Een behoorlijke klim over een zeer ongelijk gelijk pad vol keien. De klim duurde 10 minuten. Boven was het uitzicht geweldig, maar van de citadel stond weinig overeind. Na de nodige foto's weer terug naar beneden.Dannemen we de afslag naar de Hagia Sofia, een oud kerkje, waar nog mooie fresco's te zien zijn. Dan lopen we terug naar de auto. Eerst lunchen,het is alweer half 2. We bestellen uiteraard Griekse salade, Tzatziki, brood en lekker soek met krokante korst. Dan terug rijden naar de Benedenstad.
Rond kwart over 2 komen we aan bij de Benedenstad. Dit is de oude ommuurde stad Mytras. Er waren verschillende wijken met allemaal hun eigen kloosters, kerken en woningen. We lopen de buitenroute van de Benedenstad. Het keienpad gaat steil naar boven en beneden. De oude huizen zijn ruines, maar de kloosters en de kerken staan er nog goed bij. Sommigen hebben nog mooie fresco's. Er is nog 1 kloosters wat bewoond wordt door nonnen. Het uitzicht is geweldig op Sparta en omgeving. Na 2 uur hebben we alles gezien en rijden we naar Mystras dorp. Daar slapen we vannacht bij Mystras Inn. We drinken lekker wat en wandelen daarna nog even door het dorp. We kopen nog een souvenir. Het koelt hier goed af, dus douchen we maar voor het eten.